Седмичен бюлетин на ФЬОНИКС ФАРМА ЕАД  
 
19.09.2012
Зачестяват спекулации за генериците

Българската генерична фармацевтична асоциация (БГфармА) излезе вчера с декларация, в която алармира за зачестилите спекулации в публичното пространство, които поставят под съмнение качествата на генеричните и биоподобните лекарства (последните са подобни на други биологични медикаменти, които вече са били разрешени за употреба).

"Особено тревожна е оформилата се тенденция пациентски организации и утвърдени медицински специалисти чрез медиите да създават внушения, че генеричните и биоподобните медикаменти не са достатъчно полезни за болните българи или че дори могат да им навредят", пише в изявлението на БГфармА.

Управителният съвет на асоциацията подчертава, че доказването на качеството, ефективността и безопасността на генериците и биоподобните продукти се осъществява съобразно абсолютно същите изисквания и критерии, валидни и за оригиналните медикаменти. Както и от същите регулаторни органи и агенции.

"Разликата е само в цената, затова генеричните продукти са по-достъпни за пациентите и позволяват по-разумното използване на бюджета за лекарства на здравната каса. А така повече болни българи се лекуват с качествени, ефективни и безопасни медикаменти, каквато е масовата политика в рамките на ЕС", пише още в декларацията на БГфармА.

Оттам припомнят, че и биоподобните медикаменти се одобряват по централизирана процедура от Европейската агенция за лекарствени средства (ЕМА), която е най-висшият регулаторен орган за лекарствените продукти в EC.

Източник: в-к Труд, 19.09.2012, стр.6

Либра ЕАД не се ангажира с цитираните мнения и коментари!